Nevel

Nevel

Restaurants

Eind januari opende restaurant Nevel haar deuren. Nou openen er in Amsterdam wekelijks nieuwe restaurants hun deuren, maar geen waar Ricardo van Ede chef-kok is.

En Ricardo van Ede is een veelgeprezen held hier op de Stoervoer redactie.

Voor hen die niet weten: Ricardo wist op zijn 21ste een Michelinster te behalen. Daarmee was hij de jongste chef met een ster in de geschiedenis van alles ooit. Enkele jaren later vertrok hij naar het buitenland, om na omzwervingen via Luxemburg, Belgie en Engeland in 2009 weer terug te keren naar Nederland.

Neva, Ricardo’s en Nevel

In datzelfde jaar leerden we hem kennen als chef van Neva. We waren meteen om. Toen vervolgens in 2013 zijn restaurant Ricardo’s open ging, stonden we dan ook vooraan in de rij. Helaas moest deze zaak na anderhalf jaar weer dicht, ondanks een bomvol gereserveerde agenda. Het pand werd verkocht.

En nu is er dus restaurant Nevel, sinds januari dit jaar. In het fraai verbouwde pand aan het Westerdok huisde vroeger Nevy.

Stoer, ambachtelijk en eenvoudig

Met z’n drieën bestuderen we het menu. De kaart is zoals je die van Ricardo kunt verwachten; stoer, ambachtelijk en niet te gecompliceerd. Net als wijzelf eigenlijk. Het is moeilijk kiezen, daarom gaan we voor het 5-gangen chefs menu. Moet goed komen met zo’n chef, is de achterliggende gedachte.

Het menu wordt ingeleid door een ceviche van zeebaars. Goeie plakken vis, ingelegd in citrus zuur, die een fijn een-tweetje maakt met de avocado. Veelbelovende start.

Ceviche van zeebaars

Ceviche van zeebaars

Door naar gang 2: gezouten kabeljauw met geroosterde zwarte kool. De kabeljauw is op de plaat gebakken en goed op smaak. De kool smaakt er perfect bij, bijna vlezig. Het geheel wordt begeleid door niks meer dan een verse pesto. Heerlijk in al z’n eenvoud.

Gezouten kabeljauw, zwarte kool, pesto

Gezouten kabeljauw, zwarte kool, pesto

Langoustines met een saus van Sauternes en tomaat volgen hierna. Delicaat maar toch stoer, als een frêle ballerina met een drilboor in haar hand. De signatuur van chef Van Ede is ook hier onmiskenbaar.

 

Geen problemen, alleen oplossingen

Na de langoustines realiseren we ons dat we een goede inschattingsfout hebben begaan door slechts vijf gangen te bestellen, en vragen de bediening dit op te schalen naar zeven. No problemo.

Een wijs besluit, want het volgende gerecht is er precies een in het Stoervoer-straatje. Gebakken bloedworst met gebakken kweepeer en crème van kweepeer. Dan kun je mij dus wegdragen dan wel opdweilen. Man man man.

Bloedworst, kweepeer

Bloedworst, kweepeer

Het hoofdgerecht: krokant gebakken kippenborst, geserveerd met vol-au-vent van de pootjes en verschillende groenten. Een ogenschijnlijk simpel AVG’tje, maar weer zo ontzettend next-level dankzij de sublieme bereiding. Met name de vol-au-vent maakt indruk.

Finale

Na het hoofdgerecht krijgen we 3 kaasjes, geserveerd met wat krentenbrood en een tomaat-peer compote. Vooral die laatste combineert goed met de romige stilton.

Als nagerecht krijgen we een puddinkje van amandelmelk, geserveerd met aardbei sorbet en rabarber. Als we de dan toch iets hebben op te merken aan het menu, dan is het hier: de smaken zijn weliswaar volledig in harmonie, maar de pudding is ietwat droog en korrelig van structuur.

Dat smaakt naar meer

Ondanks dat we compleet verzadigd zijn na 7 indrukwekkende gangen, besluiten we tot nog een allerlaatste gang. Tsja, wij zijn nieuwsgierig van aard. Dus bestellen we een gerecht met bloemkool, ei en truffel. De enigszins verbaasde ober zet wat later 3 dampende borden op tafel. Alweer een goede keus. De bruin gebakken bloemkool is zacht van structuur en gaat hand in hand met het zijn kameraad: een perfect gegaard eitje. Ruim truffel erover om de boel bij elkaar te brengen en wat krokante granen voor het contrast.

 

Bloemkool, perfect gegaard eitje, truffel

Bloemkool, perfect gegaard eitje, truffel

Tonnetjerond staan we 5 uur later weer buiten, verdwaasd van wat ons zojuist overkomen is. Ricardo van Ede is terug. Of eigenlijk, nooit weggeweest. En daar zijn wij heel, heel blij mee.

Restaurant Nevel

Westerdoksdijk 40, Amsterdam

De rekening voor 3 personen; 5, 7gangen menu + 3 extra hoofdgerechten, 6 biertjes, 2 wijnarrangement, 1 alcoholvrije cocktail (er was een bob bij), tafelwater, 3 koffie: 363,-