Le Restaurant*, te Amsterdam. Fotocredits: www.elizabethonfood.com

Le Restaurant *

Restaurants

Le Restaurant*

Deze week werden de Michelin sterren voor 2015 uitgereikt. Bij Stoervoer omarmen we de haute cuisine en als er iets te vieren valt doen we dat bij voorkeur in een sterrenzaak.

Ik werd dit jaar 30. Een memorabele verjaardag die dus gevierd moest worden. Met goed eten welteverstaan. Nu wilde ik al enige tijd bij Le Restaurant gaan eten. Deze zaak is al meerdere malen en door verschillende instanties uitgeroepen als beste restaurant van Amsterdam. Een beetje liefhebber wil daar dus gegeten hebben. Daarbij was ik ook nieuwsgierig geworden na de nogal negatieve publiciteit in het Parool enige tijd terug. Een vrij arrogante reactie op een redelijke klacht, die haaks staat op de vermelding in de 5 meest gastvrije restaurants van Nederland van eerder dit jaar.

Enfin, op de betreffende avond zat ik na een hartelijke ontvangst met m’n gesteven shirt en goede gedrag achter een glas champagne in het huiskamerrestaurant aan de Tweede Jan Steenstraat. Le Restaurant voert een vast 5-gangenmenu. Vooraf krijg je een aantal ‘inattendues’. Amuses dus. Erg lekker.

 

Eén van de amuses, macaron van rode biet met crème van foie gras

Eén van de amuses, macaron van rode biet met crème van foie gras

In ons geval was het voorgerecht een ceviche van makreel. Flinke stukken makreel, begeleid door kleine stukjes augurk, kropsla en wat quinoa. Lekker zuur van citrus, die de vette makreel mooi complimenteert.

Ceviche van makreel / augurkjes / kropsla / quinoa / zuur van citrus

Ceviche van makreel / augurkjes / kropsla / quinoa / zuur van citrus

De ‘poisson du jour’ die daarop volgt is zeewolf. Deze wordt rijkelijk gegarneerd met een goedgevulde fricassee van seizoensgroenten en schelpdieren. Hoogtepunt in dit gerechtje is misschien nog wel de smaakvolle puree van gerookte aardappels die onder de vis ligt.

Zeewolf / seizoensgroenten / schelpdieren / gerookte aardappel

Zeewolf / seizoensgroenten / schelpdieren / gerookte aardappel

Het hoofdgerecht is een mooi gegaard shouderstuk van het kalf. Stevig werkvlees, geserveerd met groene asperges, radijs en tomatenpolenta. De hoofdrol is voor de volle jus die alles bij elkaar brengt.

Na het vlees, de kaas. Een ietwat teleurstellend bordje met vijf verschillende kaasjes. Een kleine tegenvaller na de parade van fraaie schotels die eraan vooraf ging. Verder wel lekkere kaasjes hoor, dat wel.
Eén en ander wordt weer rechtgezet in het nagerecht. Een aantal lichte, niet al te zoete desserts van fruit, chocolade en verschillende ijssoorten.

Bosvruchten dessert

Bosvruchten dessert

Naast een relatief kleine, klassieke wijnkaart, zonder nieuwe wijnlanden, biedt Le Resaturant ook een wijnarrangement aan. De sommelier gaat graag met je in gesprek en vindt het leuk je uit te dagen met bijzondere wijnen. Doen dus!

Al met al hebben we hier een fantastische avond. Lekker eten, vrij klassiek, maar met een aantal leuke verrassingen. Volgens de patron was de aanbetaalregeling uit de klacht in het Parool het gevolg van een heleboel no-shows in een korte tijd. Ze zijn er alweer mee gestopt. En van de verwachte arrogantie was eigenlijk helemaal geen sprake. Al zou die met zo’n prachtig menu misschien niet eens helemaal onterecht zijn.

 

Le Restaurant
Tweede Jan Steenstraat 3, Amsterdam
De rekening voor 3 personen; vast 5 gangen menu, champagne, wijnarrangement, tafelwater, koffie: 462,50