Guts & Glory

Guts & Glory

Restaurants

Halverwege februari opende in Amsterdam Guts & Glory, het nieuwe restaurant van de jongens van Daalder. In Guts & Glory staat ieder half jaar een dier centraal in het menu. Na de opening bepaalde kip de menukaart, in juni volgde vis.
Na een week vlees en aardappelen gegeten te hebben in Roemenië, leek een stukje vis een goed idee. Guts & Gory it is.

De menukaart biedt de keuze tussen een menu van 4, 5, 6 of 7 gangen. Aangezien het buiten dertig graden is, houden we het bij een bescheiden 5 gangen. De serveerster kondigt ons meteen aan dat een menu op basis van 1 vis al snel saai zou worden. Daarom serveren ze het komend half jaar ‘alles uit de zee’. Alhoewel wij het hier niet per se mee eens zijn, is de conceptbewaking van Guts & Glory niet onze zorg vanavond. Bovendien zijn we gek op alles uit de zee. Ship it!

Nadat we gestart zijn met brood met makreel rillette en zeewier boter, komen de amuses op tafel. Koud geserveerde dashi, gefrituurde hollandse garnaaltjes met soya en zeewierchips met mierikswortel. Allemaal even lekker, een veelbelovend begin.

Gefrituurde garnalen en chips van zeewier. De dashi was hier al op.

Gefrituurde garnalen en chips van zeewier. De dashi was hier al op.

Het voorgerecht bestaat uit een ceviche van corvina, geserveerd met crème van zoete aardappel, avocado, rode ui en limoen merengue. De vis is stevig en goed op smaak en met alle garnituren is het gerecht een leuke variant op de Peruviaanse klassieker.

Ceviche van corvina

Ceviche van corvina

Het menu wordt voortgezet met mosseltjes in gerookte boter en witte wijn, met venkel en lamsoortjes. De gerookte boter maakt dit gerecht net even anders dan anders. En die rooksmaak maakt dat dit gerecht prima in het Stoervoer straatje past. Houden we van.

Mosseltjes in gerookte boter; een blijvertje

Mosseltjes in gerookte boter; een blijvertje

De rogvleugel die volgt is gebakken op de plancha en wordt geserveerd met bimi, bosui, boquerones en gremolata. De delicate vleugel contrasteert mooi met de knapperige groenten en de zure boquerones. De gremolata brengt de boel bij elkaar.

Rog, bimi, bosui, boquerones, gremolata

Rog, bimi, bosui, boquerones, gremolata

Het is inmiddels stevig gaan waaien, dus we verplaatsen ons van het kleine terras naar binnen. We krijgen een mooi plekje aan de bar, met goed zicht op de keuken waar de chefs in korte broek hun ding staan te doen.

Ons laatste hartige gerecht is een gestoomd broodje met in de olie gebakken brandade, zoetzure komkommers, pittige zwarte bonensaus en wat lenteui. Een heel ander soort gerecht dan wat we eerder voorgeschoteld kregen, maar misschien wel onze favoriet van de avond.

Gestoomd broodje met brandade, zwarte bonensaus en zoetzure komkommer

Gestoomd broodje met brandade, zwarte bonensaus en zoetzure komkommer

Voordat het nagerecht op tafel komt, krijgen we nog een dessert amuse. Een zoete variant op de klassieke kreeft / vanille combinatie. Kreeftengelei met vanille-ijs en pecannoten. De zoutige gelei met het zoete ijs slaat een brug tussen hoofdgerecht en dessert. Leuk bedacht en erg lekker al had er van ons iets minder ijs en iets meer gelei op het bord gemogen.

Oldschool in een nieuw jasje; kreeft / vanille

Oldschool in een nieuw jasje; kreeft / vanille

Als afsluiter kokoscrème met dragon ijs en Hollandse aardbeitjes. Niet uit de zee dus, maar wel een erg lekker en fris dessert.

Niet uit de zee, wel lekker. Witte chocola / kokos, dragon, aardbei

Niet uit de zee, wel lekker. Witte chocola / kokos, dragon, aardbei

In de stad met de grootste restaurantdichtheid van Nederland was blijkbaar nog ruimte voor een nieuw concept. Guts & Glory springt daar op in, en van ons mogen ze zeker blijven.

Guts & Glory
Utrechtsestraat 6, Amsterdam
De rekening voor 2 personen; 2 Brand Weizen, 2 vijf gangenmenu’s, 1 fles wijn, 1 fles water: 156,-