IMG_0090

Recept: Pastei Kiekeboe, een ode aan Eurokok Martin

Recepten

Lang voordat het televisie-koks-landschap werd gedomineerd door een slissende Brit en een geblondeerde Brabander met een brilletje, was er Martin.

Als Eurokok kookte Martin voor de burger met een krappe beurs. Gewoon op de regionale zender RTV Noordholland. Zijn programma werd gekenmerkt door grappige (lees: smerige) gewoontes en was gelardeerd met smerige (lees: grappige) praat.

Jarenlang was hij hofleverancier voor De TV Draait Door. Als hij z’n nagels schoonmaakte in het gehakt bijvoorbeeld, of macaroni bereidde in de wasbak. Zo bereikte hij regelmatig een nationaal publeik. Best een prestatie voor een kok met een paar minuten zendtijd op een regionale zender.

In 2008 maakt ik voor het eerst kennis met de Eurokok. De legendarische aflevering waarin hij zijn iconische gehaktbal kiekeboe maakt, werd genomineerd voor TV moment van het jaar. Zo verscheen Martin bij op mij op de radar.

Deze ruwe bolster met gitzwarte pit was voor mij (en velen met mij) een bron van inspiratie. Een directe aanleiding om meteen de keuken in te springen.

Onlangs vernam ik dat Martin longkanker had. Een droevig moment voor kokend Nederland. Als hommage aan Martin en z’n gehaktbal kiekeboe, maakte ik dan ook dit recept, de pastei kiekeboe. Gevuld met gehakt en een kwartelei. Lekker om warm te eten, maar koud ook niet te versmaden.

Dit heb je nodig voor de vulling van zo’n 6 pasteitjes:

  • 400gr schouderkarbonade (snijd het bot eruit voor het wegen)
  • 100gr gerookt ontbijtspek
  • 6 kwarteleieren
  • 1 rode paprika
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 el grove mosterd
  • 2 handen peterselie, gehakt
  • 1 kippenei
  • peper/zout

Zo ga je aan de slag:

1. Zet je laptop op het aanrecht, en slinger deze Eurokok Martin Mega Marathon aan.

2. Maak het pie deeg uit dit recept en laat rusten.

3. Rooster de paprika in de oven op 225 graden tot hij pikzwart is. Dit kan best even duren, doe als Martin en steek gerust een pafke op. Twee mag ook. Pel de paprika, ontdoe hem van z’n zaadjes en hak fijn.

Als je paprika pikzwart is, is hij klaar om gepeld te worden.

Als je paprika pikzwart is, is hij klaar om gepeld te worden.

4. Terwijl de paprika in de oven zit, hak je het karbonade vlees en het spek met een mes tot een grof gehakt. Meng de fijngehakte paprika er ook doorheen. Breng op smaak met peper en zout.

5. Meng het gehakt met de overige ingrediënten (behalve de kwarteleieren en het kippenei), kneed goed door, en leg in de koelkast. Vieze nagels? No problemo, die worden vanzelf schoon in het gehakt.

Alle ingrediënten voor je gehakt.

Alle ingrediënten voor je gehakt.

6. Kook de kwarteleitjes 2,5minuut en pel ze.

7. Beboter en bloem je pasteivormpjes en bekleed ze vervolgens met het uitgerolde deeg.

8. Bedek de bodem met een goede laag gehakt.

9. Leg het gekookte kwarteleitje op het gehakt.

10. Vul de vorm af met het gehakt en druk stevig aan.

11. Klop het kippenei los, meng met een scheutje water en breng dit met een kwast aan op de randen van de pasteitjes zodat het deksel goed blijft plakken.

12. Bedek de pastei met deeg, met in het midden een gat om stoom te laten ontsnappen. Druk stevig aan bij de randen.

Achtereenvolgens; deeg, gehakt, ei, gehakt, deeg

Achtereenvolgens; deeg, gehakt, ei, gehakt, deeg

13. Bak de pasteitjes zo’n 40 minuten af op 180 graden. Steek tijdens het wachten nog een pafke op, trek een blik pils open en kijk rustig verder naar de Mega Marathon.

Als het deeg goudbruin is, zijn de pasteitjes gaar.

Als het deeg goudbruin is, zijn de pasteitjes gaar.

Als het deeg goudbruin is, zijn de pasteitjes klaar. Snijd doormidden en.. KIEKEBOE!! Zoals gezegd kun je ze ook laten afkoelen voor later. Warm of koud, het is altijd een goed idee om er deze Stoervoer saus voor charcuterie bij te serveren.