Aziatische spareribs in cola marinade

Recept: Aziatische spareribs in cola marinade

Recepten

Laatst vroeg een collega om een goed recept voor spareribs. Ik had er zo geen op de plank liggen, maar omdat we bij Stoervoer niet vies zijn van een verzoeknummertje ging ik er afgelopen weekend mee aan de slag.

God wist het al toen hij Eva schiep: met ribbetjes kun je mooie dingen doen. Low and slow in een droge rub op de BBQ, koken in de marinade, stomen, bakken in de oven. Over de juiste bereidingswijze van spareribs wordt vaker gediscussieerd dan over de Griekse economie. Om nog maar te zwijgen over de lekkerste marinade en de temperatuur waarop je ze gaart.

Over het eindresultaat valt wat mij betreft niet te twisten. Ik ben gezegend met een grote bek goed gebit en dat gebruik ik dan ook graag. Voor deze jongen dus geen snotgare spareribs die als draadjesvlees uit elkaar vallen. Doe mij maar een botje waar je het vlees vanaf moet bijten.

Het enige waar iedereen het over eens lijkt te zijn: goede spareribs kosten tijd. En dus geduld. Het bereiden van de perfecte ribbetjes is niet heel arbeidsintensief, maar het marineren en garen duurt wel vrij lang.

Onderstaand recept is er één voor spareribs met een Aziatische twist. Zou je niet zeggen aangezien het hoofdbestanddeel cola is. Cola? Ja cola. Want cola heeft een PH-waarde die even laag is als azijn. En die zuren breken de structuur van de ribben af, waardoor ze lekker mals worden. Oh ja, choose happiness lieve mensen, je wilt die 3es-smaak niet in je vlees toch?

 

Choose Happiness

Choose Happiness

 

Dit heb je nodig:

Voor de marinade:

Schrik niet van de lijst, als je wel eens kookt heb je het grootste deel gewoon in huis. 

– 100ml zonnebloemolie
–  50ml sesamolie
–  3el five spice poeder
– 1el knoflookpoeder
– 1el uienpoeder
– 1el kaneelpoeder
– 1el gedroogde chiliflakes
– 5st kruidnagels
– 1el gerookt paprikapoeder
– 1stokje citroengras
– 3 blaadjes laurier
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 5el vissaus
– 150 ml zoete chilisaus
– 100ml ketjap manis
– 125ml honing
– 150ml hoisin saus
– 1L Coca-Cola
– 150ml tomatenketchup
– 100ml sojasaus
– 50ml sriracha

En natuurlijk:

– 6 racks spareribs
Spareribs maak je niet alleen voor jezelf. Nodig een paar vrienden uit en ga uit van 1 rack per persoon.

Spareribs eet je niet alleen

Spareribs eet je niet alleen

 

Om het af te maken:

  • – 100gr cashewnoten
  • – 2 bosuitjes
  • – 2 rode pepers
  • – 2 limoenen
  • – eventueel een paar takjes koriander

En zo maak je het:

1. Verwarm de zonnebloemolie, fruit hierin je fijngesneden uien en knoflook, en myoteer tegelijkertijd al je droge kruiden.

2. Voeg de rest van de ingrediënten voor marinade toe, breng aan de kook en zet het vuur uit.

3. Laat je marinade wat afkoelen zodat je spareribs niet direct gaan garen als je ze erin legt.

4. Leg je spareribs in de marinade in een ovenschaal en laat een nachtje trekken.

5. Gaar de spareribs drieënhalf uur, in de marinade, op 120 graden in de oven. Dek je ovenschaal goed af met aluminiumfolie. Ideaal is als je ribben helemaal onder de marinade staan. Als ze er bovenuit steken is dit geen ramp, maar zorg dan dat je de onderste na twee uur even bovenop legt.

Na drieënhalf uur zijn ze gaar

Na drieënhalf uur zijn ze gaar

 

6. Haal de racks uit de marinade en leg ze weg. Zeef de marinade en kook ‘m in tot sausdikte. Pak hiervoor een pan met een grote doorsnee, dat gaat het snelst.

7. Smeer met een kwast de boven- en onderkant van de ribben in met de ingekookte marinade en leg op de BBQ tot de marinade bubbelt en het vlees goed warm is. Mocht je geen zin hebben om je BBQ hiervoor aan te steken, dan kun je ze ook in de oven onder de gril leggen. Dan mis je alleen wel die stevige rooksmaak. Beter steek je dus gewoon die BBQ aan, lamme tak dat je derbij hangt.

8. Hak de cashewnoten, bosuitjes en rode peper fijn, en strooi over het vlees. Knijp het sap van de limoenen erover uit en rasp er wat van de schil overheen. Als je er van houdt dan strooi je er een paar blaadjes koriander over, en voilà.

Daar ga je, Asian Spareribs met pickles, salade en brood

Daar ga je, Asian spareribs met pickles, salade en brood, Stoervoer style

 

Serveer erbij wat je lekker vindt. In mijn geval een salade van witlof en gember en wat pickles van wortel en komkommer. De ingekookte marinade die je over hebt is een perfecte saus. Stukkie brood om het mee op te soppen, biertje erbij en alle voorwaarden voor een goede avond zijn daar. #vlissafissa