Asperges à la meunière

Recepten

HET MAKKELIJKSTE ASPERGE RECEPT TER WERELD

We leven in rare tijden. Corona is geen Mexicaans bier meer, maar een Chinees virus (aldus Trump). Anderhalve meter is het nieuwe mantra. En waar ik vroeger een loser was omdat ik in m’n eentje thuis zat te zuipen, maakt me dat vandaag de dag een verantwoordelijk burger grenzend aan een held. Rare tijden dus.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo is ons collectiviteitsgevoel groter dan ooit en konden we onlangs met de hele wereld tegelijk luisteren naar You’ll Never Walk Alone.

Het beste nieuws van deze dagen wordt echter met een donderwolk overschaduwd. Want hij is er weer. Het witte goud, de koningin onder de groenten, parel van het land, les points d’amour. Jawel dames en heren, de asperge is vol in het seizoen. Een moment waar ik ieder jaar in januari al reikhalzend naar uitkijk, en dat zich ieder jaar ietsje eerder aandient met dank aan global warming (nog zo’n fijn cadeau uit China, aldus Trump). Goed nieuws dus, ware het niet dat de seizoenmedewerkers die normaal naar de Brabantse en Zeeuwse velden trekken om de asperges te steken, door de coronacrisis net zo hard aan huis zitten gebonden als jij en ik.

Geen asperges dus dit jaar. 

Of wacht..

In tijden van paniek, wanhoop en totale chaos, is het wachten tot er een held op staat. Helden zijn er in vele vormen en maten (s/o naar zorgverleners!). En soms komen ze uit onverwachte hoek. Uit de bedrijfsadminsitratieve hoek bijvoorbeeld. Want nu de asperges wegkwijnen op het land, is daar ineens boekhoud- en administratiekantoor IBEO. Boekhoudkantoor, zei je? Dat zijn toch die inhalige jongens met hetzelfde moreel besef als Joe Exotic? Vaak wel, maar dit is er één met het hart op de goede plek. 

De clientèle van IBEO bestaat grotendeels uit horecaondernemers. De oplossing voor de velden vol asperges was daarmee snel gevonden. Na een paar dagen doorpakken zag de website Asperges Van De Teler het levenslicht. Horecapersoneel steekt de handen uit de mouwen om aspergeboeren uit de brand te helpen. De asperges die de horecatijgers met hun eigen blote knoesten uit de klei hebben getrokken, verkopen ze vervolgens weer aan hun achterban. Als afhaal-/bezorgmaaltijd, of gewoon zo van het land om zelf iets lekkers mee te maken.

Op de website zag ik bijvoorbeeld dat ik dit weekend bij Bar Leijten een kilootje kon oppikken. Normaal haal ik op hun terras aan het water ook vaak ijskoud pils, dus waarom geen asperges? Je hoeft niet te kiezen, want ze verkopen alleen AA klasse, ofwel de koningsklasse van de koningin van de groente. Goed spul dus.

Door de jaren heen heb ik heel wat gekke recepten voorbij zien komen met asperges. Gefrituurd, als bavarois of in het roze. Zelf vind ik ze gewoon simpel gekookt, het allerlekkerst. Veelgehoord commentaar hierop is dat mensen opzien tegen het koken, omdat ze niet zo goed weten hoe ze dat nou precies moeten doen. 

Vandaar hierbij, voor jou, tegen Corona, voor het saamhorigheidsgevoel, tegen Trump: HET MAKKELIJKSTE ASPERGE RECEPT TER WERELD – Asperges à la meunière. Zodat je je familie met Pasen kunt verrassen met een bord van deze dampende goddelijkheid. Al dan niet op anderhalve meter afstand.

Voor vier personen heb je nodig:

– 5 asperges per persoon (7 is beter, want meer), dat is ongeveer 2-2,5kg
– 150 gr boter, plus nog een flinke klont (oh ja, margarine is GEEN boter)
– snuf zout
– 1 citroen
– 2 el platte peterselie, fijn gesneden
– 1 sjalotje, heel fijn gesnipperd
– 1 kookwekkertje

En zo maak je het:

1. Zet een pan op met ruim water, een flinke snuf zout en een klont roomboter. Zorg dat je pan groot genoeg is zodat alle asperges er in één keer in passen.

2. Schil ondertussen de asperges en snijdt ongeveer 1cm van de onderkant af. Als je later soep wil maken, bewaar de onderkantjes dan.

3. Zodra het water kookt doe je de asperges in de pan. Wacht tot het water weer kookt, en kook ze vervolgens 1 minuut door.

4. Na die minuut, draai je het vuur uit, doe je het deksel op de pan, en laat je de asperges 10 minuten staan.

5. Zet in een steelpannetje 150gr boter op een middelgroot vuur op en wacht tot de boter begint te bruisen. 

6. Voeg de fijngesnipperde sjalot toe aan de boter als deze bruin begint te kleuren.

7. Wacht tot de boter helemaal mooi bruin is, zet het vuur uit, en blus hem dan af met het sap van een citroen, (dit gaat spetteren, maar gelukkig heb je al een mondkapje en veiligheidsbril op) voeg de peterselie toe en zout en peper naar smaak. Tadaa, je meunière saus is af.

8. Check na 11 minuten of de asperges mooi beetgaar zijn. Als je ze liever wat gaarder hebt kun je ze nog 1 of 2 minuten in het water laten liggen.

9. Lepel de meunière saus over de asperges, en serveer met gekookte krieltjes, geroosterde aardappelen, gekookte eieren, gerookte zalm, een goeie plak ham of waar je dan ook maar zin in hebt.

P.S.: Bij een à la meunière bereiding (op molenaarswijze) bak je eigenlijk een stuk vis (of wat dan ook) in bloem, en gebruik je de pan met aanbaksels om de meunière saus te maken. Aangezien ik het nooit in m’n hoofd zou halen om asperges te bakken in bloem, en deze saus op deze manier ook heerlijk is bij asperges, dus maar even zo. En voor de purist, nee er hoort geen sjalotje in, maar het is wel lekker.

P.S.2: Bij ons thuis kwam altijd een dag nadat we asperges hadden gegeten, een pan aspergesoep op tafel. Hiervoor gebruik je het kookvocht van je asperges. Dat zet je nogmaals op, en daar trek je 30 minuutjes de aspergeschillen en afsnijdsels in. Vervolgens zeef je deze, voeg je een bouillonblokje toe, bindt je de boel af met een beetje roux, en voeg je aan het geheel 100ml opgeklopte ongezoete slagroom toe. Lekker met stukjes ei, blokjes ham, gesnipperde bieslook of whatever floats your boat.