Meat, Everything you need to know

MEAT – Pat Lafrieda

Boeken

Ik heb iets meer dan 100 kookboeken in m’n boekenkast staan. Veel? Ik weet niet. Voordat ik naar m’n huidige woning verhuisde, waren het er bijna 3 keer zoveel. Vroeger kocht ik namelijk elk boek dat ook maar iets met eten te maken had. De helft heb ik nooit open geslagen. Op een gegeven moment moet je keuzes maken en een verhuizing is daar een goed moment voor.  Scheelt een hoop gesjouw.

Om die keuze wat te vergemakkelijken, verdeel ik boeken tegenwoordig in 4 categorieën: chefs, producten, bereidingswijzen en verzamelboeken met recepten. De laatste categorie is in de boekhandel vaak de grootste. Het is ook meteen de categorie die achter mocht blijven op mijn oude adres.

Ik gebruik boeken ter inspiratie en kook er niet uit. Recepten heb ik dus niet nodig. Jullie mindere goden natuurlijk wel, daarom plaats ik ze regelmatig op de site. Zo doen we dat bij Stoervoer.

Goed, tot zover mijn grootheidswaan.

Sinds vorige week heb ik een nieuwe aanwinst in mijn boekenkast staan met de titel MEAT: Everything You Need To Know. Het is geschreven door de gerenommeerde New Yorkse slager Pat Lafrieda, de derde generatie uit een slagersgeslacht (pun intended). MEAT is een boek naar m’n hart. Niet in de laatste plaats omdat het over vlees gaat. Begrijp me niet verkeerd. Ik hou van vis en ik ben op z’n tijd zelfs best bereid eens vegetarisch te eten. Maar van vlees worden m’n pupillen net wat groter en begint het bloed wat sneller door mijn aderen te stromen. Ik ben die man die elke zondag het vlees snijdt. En de rest van de week ook.

Zoals de naam al doet vermoeden is MEAT perfect leesvoer voor de vleesliefhebber. Heb je genoeg van je kipfiletje, bieflapje of karbonaadje? Weet je niet waar je de slager morgen om moet vragen? Pat is de go-to-guy voor al je vleesvraagstukken.

Op gedetailleerde wijze ontleedt hij achtereenvolgens het kalf, het lam, gevogelte, het varken en het rund. Aan de hand van fraaie foto’s beschrijft hij alles tussen kop en staart. Wat de eigenschappen zijn, voor wat voor bereidingen het vlees zich leent, enzovoorts.
Tussendoor vinden we nog een hoofdstuk over gehakt en beschrijft Pat verschillende slagerstechnieken. Het vakmanschap druipt hier van de pagina’s. Dat geldt trouwens voor het hele boek. Ieder hoofdstuk sluit af met een aantal recepten, die wel worden beschreven in Amerikaanse kookeenheden. Gelukkig is Google je vriend, dus daar kom je vast wel uit.

Aan de hand van gedetailleerde foto's wordt in MEAT ieder dier ontleedt.

Aan de hand van gedetailleerde foto’s wordt in MEAT ieder dier ontleedt.

 

Natuurlijk is MEAT een typisch Amerikaans stukje marketing voor Pat Lafrieda’s slagerij. Dat geschreven hebbende: het is ook een schitterend naslagwerk met daadwerkelijk alles wat je moet weten over vlees. MEAT, kortom, maakt z’n belofte waar: everything you need to know. En misschien zelfs nog wat meer.