Stoervoer was deze week op de Food Inspiration Days in Eindhoven

Stoervoer was op de Food Inspiration Days

Blog

Afgelopen maandag en dinsdag waren de Food Inspiration Days in Eindhoven, voor de foodindustrie het belangrijkste congres in Nederland.
Ik was erbij. Niet alleen om me te laten inspireren door de verschillende sprekers, maar ook om zelf wat inspiratie over de menigte uit te strooien. Want ik mocht 2 dagen een geïnteresseerde zaal (tenminste, dat mag ik graag hopen)  toespreken over de nieuwste trends op het gebied van food in Rio de Janeiro.

Organisator Food Inspiration is een instituut op het gebied van gastvrijheid. En dat blijkt op het moment dat je over de drempel van het Evoluon stapt. Na een uitgebreide ontvangst begint de dag met een nog uitgebreider ontbijt. Verse croissants, roereieren, charcuterie: gewoon goed geregeld.

 

 

 

Food Inspiration is een instituut op het gebied van gastvrijheid. Dat blijkt op het moment dat je drempel over stapt.

Food Inspiration is een instituut op het gebied van gastvrijheid. En dat zie je.

Een klein leger aan hostesses begeleidt ons naar de zaal waar het vandaag gaat gebeuren. Alles wordt in het werk gesteld om iedereen zoveel mogelijk in de watten te leggen.

Het thema van vandaag is reinventing traditions en dit is duidelijk in het programma terug te zien. Na een woord van welkom komen achtereenvolgens barista Jeroen Veldkamp, fermentatie goeroe Christian Weij, Willem Treep van Willem & Drees en architect Thomas Rau aan het woord.

Vooral de laatste heeft een indrukwekkend verhaal. In een presentatie van een uur legt hij uit hoe we als maatschappij van product naar service moeten verschuiven. Door alleen gebruik te maken van services, houdt alles waarde voor de producent. Hierdoor is er een stuk minder waste. Dat betekent wel dat we onszelf geen spullen meer toe mogen eigenen. Sterk verhaal dat hij afsluit met dit filmpje van Marina Abramovic, waarna iedereen zijn brok in de keel mag weg proberen te slikken tijdens de lunch.

Na de pauze is het mijn beurt. Zoals meestal wanneer ik een zaal binnenkom, word ik door 4 dames naar het podium gedanst. De mensen vinden het leuk en wie ben ik om de mensen hun pleziertje te onthouden? Precies.

De mensen vinden het leuk, dus ik laat me naar het podium toe dansen.

De mensen vinden het leuk, dus laat ik me naar het podium toe dansen.

 

 

Een goed verhaal wordt beter als het geïllustreerd wordt. Caipirinha erbij dus.

Een goed verhaal wordt beter als het geïllustreerd wordt. Caipirinha erbij dus.

Als ik klaar met mijn relaas over m’n trendreis naar Rio, is het de beurt aan chefkok Nel Schellekens van De Gulle Waard,  Johan van Dyck (de man achter Seef bier) en slager Hendrik Dierendonck. Ondertussen krijgen we bier, hotdogs en ham voorgeschoteld. Geen verkeerde plek om te zijn dus. De middag wordt afgesloten met een verhaal van National Geographic fotograaf Mattias Klum.

Johan van Seef Bier geeft een rondje tijdens z'n presentatie.

Johan van Seef Bier geeft een rondje tijdens z’n presentatie.

De dag eindigt met goed aangeklede borrel. De mannen van Smokey Goodness gooien een varkentje op de BBQ, bij Bar Bar worden ijskoude biertjes van Oedipus geschonken. Goed toeven dus.

Mooi werk, volgend jaar weer.

Smokey Goodness gooit een varkentje op de BBQ. Mooie afsluiter van de Food Inspiration Days 2014

Smokey Goodness gooit een varkentje op de BBQ. Mooie afsluiter van de Food Inspiration Days 2014